Masovna imigracija Afrikanaca, posebice onih iz relativno mirnih zemalja, rezultirala je i stvaranjem nigerijske kriminalne bande koja je postala poznata pod imenom „Crna sjekira.“ Skupina je to koja je u vrlo kratkom razdoblju brojno ojačala, a zbog nasilja je čak i poznata sicilijanska mafija morala s njima sklopiti dogovor.

Nigerijski list Pulse, naglasio je kako „nigerijski gangsteri izazivaju talijansku mafiju u njihovom domu na Siciliji.“ Prema istom listu, razlog pojave nigerijske kriminalne bande je jednostavan – „desetljeće imigracije.

Nigerijci su se, baš poput mnogih drugih, pod lažnom krinkom bijega od sukoba, a uz izrazitu pomoć europske „humanosti“ uspjeli uvući u Italiju i razviti u sve suprotno od onoga što su brojne pro-imigracijske skupine propagirale.

Sa svim navedenim, ne čini se da će nigerijska mafija uskoro biti izbrisana. Ove bande dobivaju svježe regrute svakog tjedna,“ navodi Pulse, istaknuvši da je samo u jednom tjednu tijekom rujna u Italiju ušlo novih 2000 imigranata.

Situaciju na Siciliji je prikazao i poznati medij VICE News u svom dokumentarcu, čija je tema bila upravo „Crna sjekira.“ „Crna sjekira, nigerijska kriminalna banda, ušuljala se među ranijim valovima imigranata i uspostavila unosnu mrežu krijumčarenja droge i ljudi,“ kojoj je središte Ballaro, predgrađe Palerma.

Dokumentarac je i otkrio kako nigerijske bande zapravo djeluju u Ballaru na osnovu dogovora s lokalnom mafijom, kojoj plaćaju najam za bordele te pseudo-porez zvan „pizzo“, kako bi prodavali drogu na njihovom terenu.

Nigerijska banda po prvi puta je izašla u javnost u studenom prošle godine, kada je talijanska policija uhitila 20 članova pod optužbama za reketarenje i trgovinu ljudima. Međutim, tu se pokazalo da ovim problemom nije pogođen samo jug Italije, već su racije obavljene i u Torinu te Milanu.

Portal International Business Times (IBT), navodi kako je „Crna sjekira“ zapravo ogranak takozvanog „Neo-crnačkog pokreta Afrike,“ a koji svoje korijene vuče iz studentskih bratstava na Sveučilištu u Beninu.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Neo_Black_Movement_aka_Black_Axe.JPG
Izvor: Wikimedia Commons

Četvrti pod kontrolom mafije drastično su se promijenile posljednjih godina zbog rastuće prisutnosti stranaca, posebice Nigerijaca koji dolaze brodovima,“ izjavio je zamjenik glavnog tužitelja u Palermu.

Prostitucija, u koju je upletena ova skupina, također nije zaobišla Italiju. Tako se nedavno pokazalo da tisuće Nigerijki biva namamljeno, čak i korištenjem vudu-kletvi, u Italiju, kako bi se tobože bavile nekim pristojnim poslovima, da bi po dolasku završile u raljama svodnika. Štoviše, mlade nigerijske djevojke završavaju kao robinje svojim nekadašnjim sunarodnjacima.

Italija: Tisuće Nigerijki bavi se prostitucijom u organizaciji nigerijske mafije

Godine 2015., već spomenuti portal VICE News pisao je o tome kako se „Crna sjekira“ proširila i u Kanadu, s obzirom da su brojni nigerijski imigranti tijekom proteklog vremena usmjerili svoj put u tu zemlju.

Neugodna skupina, koja sije strah u Nigeriji zbog svoje brutalnosti, vrši ‘pretjerani utjecaj na nigerijsku dijasporu’ u Kanadi, kao što i sudjeluje u organiziranom kriminalu i nasilju,“ citirano je VICE News jednog policijskog službenika.

Pored prijevare i pranja novca, policija navodi da je skupina upletena i u ulični kriminal – sve, od zastrašivanja, do otmice i velikih kretanja ukradene robe na međunarodnoj razini.