Novim zakonom koji je usvojen ovog tjedna, talijanske vlasti prisilile su roditelje na slanje djece na niz obveznih cijepljenja. Ukoliko djeca ne prođu ovaj proces, za roditelje slijedi kazna, a za djecu moguća zabrana pohađanja nastave.

Roditeljima je dan rok do 10. ožujka da cijepe svoju djecu. U suprotnom će škole slati necijepljenu djecu kućama, ukoliko ne budu imala liječničku potvrdu da je proces „imunizacije“ proveden, prenosi BBC.

Djeca mlađa od šest godina sasvim sigurno neće moći ići u vrtiće i slične ustanove bez iste potvrde. Roditelji koji pošalju necijepljenu djecu osnovnoškolske dobi u školu, dobivati će i novčanu kaznu od 500 eura jer se tehnički gledano takvoj djeci ne može u potpunosti zabraniti pohađanje obveznog školovanja.

Nema cijepljenja, nema škole,“ rekla je ministrica zdravstva Giulia Grillo. „U tijeku je epidemija.

Prema takozvanom Lorenzinovom zakonu, nazvanom po bivšem ministarstvu zdravstva, djeca moraju primiti niz obveznih cjepiva prije odlaska u školu. Ona uključuju cjepiva protiv ospica, polija, zaušnjaka, rubeole, dječje paralize, vodenih kozica itd.

Iako je dotični zakon usvojen još 2017., njegova provedba bila je odgađana nekoliko puta zbog navodnih birokratskih problema.

Još u rujnu prošle godine, oko 1000 djece je izostalo s nastave nakon konfuznog slučaja u kojem se nije znalo tko je cijepljen, a tko ne.

Vlada pod Matteom Salvinijem u prošle je godine privremeno obustavila provedbu ovog zakona. Međutim, nakon pritiska medicinske zajednice on je ponovno stupio na snagu te izazvao nove društvene polemike i proteste.

Italija ukida obvezno cijepljenje za djecu