Na svom prvom testu, potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini odlučio je započeti sa zaustavljanjem masovne imigracije u Italiju, što je jedno od glavnih predizbornih obećanja.

Talijanske vlasti tako su u nedelju odbile dati dopuštenje brodu Aquarius kvazi-humanitarne organizacije „SOS Méditerranée“ da pristane u talijanskoj luci te da tamo iskrca 629 Afrikanaca. Brodu je naloženo da se zaustavi 35 nautičkih milja od Italije, nakon čega je poziv za primanje imigranata upućen obližnjoj Malti.

Zatvaramo luke. Stop biznisu ilegalne imigracije. Moj cilj je garancija mirnog života ove djece u Africi i naše djece u italiji,napisao je Salvini na Twitter-u.

Organizacija je od talijanskog Centra za pomorska spašavanja dobila nalog da se zaustavi na poziciji odakle su se javili tražeći pristanak u talijansku luku. U dotičnom trenutku, broj je bio 27 nautičkih milja od Malte.

U datom trenutku, Salvini je uz ministra unutarnjih poslova i ministra prometa izdao zajedničku izjavu u kojoj su vlasti Malte pozvali da prime imigrante, prenosi Corriere della Sera.

Zanimljivo je da su u subotu, dan ranije, dva broda s 400-njak imigranata pristala u talijanskim lukama. Dotične imigrante Malta je odbila primiti, te su otamo upućeni u najbližu „sigurnu“ luku.

Ako netko misli da će se ponoviti još jedno ljeto s pristajanjima, bez da ja mrdnem prstom, to se neće dogoditi, neću samo gledati,“ rekao je Salvini nakon što su subotnje vijesti došle do njega.

Malta je poziv talijanskih vlasti odbila.

Na Mediteranu su brodovi sa zastavama Nizozemske, Španjolske, Gibraltara i Velike Britanije. Postoje i njemačke i španjolske nevladine organizacije, postoji Malta koja ne prima nikoga, postoji Francuska koja odbija imigrante na granici, postoji Španjoska koja brani svoje granice oružjem,napisao je Salvini na Facebook-u.

Govorim cijeloj Europi, brinite se o svojim poslovima.“ nastavio je Salvini.

Od danas, Italija započinje govoriti ne krijumčarenju ljudi, ne biznisu ilegalne imigracije. Moj cilj je garancija mirnog života ove djece u Africi i naše djece u italiji,“ dodao je.

Salvini je otvoreno optužio nevladine organizacije za pružanje „taksi usluga“ krijumčarima.