Talijanske vlasti usvojile su novi paket zakona kojim se zabranjuje davanje azila na humanitarnoj osnovi. Zakonom se predviđa i povećanje zatvorske kazne za promoviranje skvotiranja, dok će policija dobiti veći budžet.

Donji dom parlamenta s 396 glasova za i 99 protiv, usvojio je u srijedu zakon kojeg je predložio Matteo Salvini, prenosi Reuters.

Novim zakonom ukida se davanje azila na humanitarnoj osnovi – azil će se davati eventualno i isključivo onima koji dokazano bježe zbog političkog progona ili od rata. Primjerice, azil neće moći dobivati oni koji tvrde da kao homoseksualci bježe od progona homofobnih vlasti u afričkim zemljama.

Prošle godine na „humanitarnoj“ osnovi, zaštitu je dobilo više od 20.000 osoba, odnosno 25 posto onih koji su ga i tražili. Slijedom ovog zakona, kada im istekne valjanost dokumenata, ove osobe biti će u zemlji ilegalno.

Isti zakon predviđa i preusmjeravanje milijuna eura u budžet policije, posebice za borbu protiv mafije. Policija će također moći koristiti elektro-šokere.

Zakon predviđa i povećanje zatvorske kazne za one ljude koji promoviraju ilegalno okupiranje javnih ili privatnih objekata, odnosno skvotiranje.

Pored svega, zakonom se namjeravaju postrožiti kontrole ljudi koji unajmljuju kamione, kako bi se spriječili eventualni teroristički napadi. Također će i stranci sa talijanskim državljanstvom ostati bez istog ukoliko budu osuđeni za terorizam.