Italija je donijela niz detaljnih propisa za spasioce na plažama dok zemlja polako ukida mjere ograničenog kretanja. Među propisima je i zabrana oživljavanja usta na usta kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Usred nebrojenih sitnih propisa koje je talijanska vlada odredila o svim aspektima ljudske aktivnosti izrađen je čitav niz pravila posebno za spasilačke službe u Italiji dok se država priprema oprezno ponovno otvoriti svoje plaže.

Da bi utvrdili da li žrtva još uvijek diše, propisi kažu da će spasilac morati „procijeniti disanje samo gledajući prsa žrtve u potrazi za normalnim respiratornim aktivnostima, ali bez približavanja svog lica“ unesrećenoj osobi.

Ako je potrebno, spasioci moraju izvršiti oživljavanje na žrtvama, ali samo koristeći masažu prsa bez popratne ventilacije.

Rečeno im je da procijene čovjekovo stanje svijesti „pozivanjem, otresanjem i poticanjem ozlijeđene osobe bez frontalnog približavanja licu.“

Nova pravila također propisuju da spasioci koriste plivanje do unesrećene osobe kao zadnju opciju, nakon što su iscrpili sve druge metode kao što su spasilački prsluci i drugi predmeti. Ako su prisiljeni na fizički kontakt s plivačem, spasiocima se naređuje da ih dovedu na obalu pomoću držanja koje ih ne izlaže licu plivača.

Talijanski su mediji s blagim podsmijehom dočekali nova ograničenja, napominjući da bi vlada, s obzirom na samonametnute poteškoće u spašavanju na moru, trebala zabraniti utapanje.

Sami spasioci bili su manje oprezni u kritiziranju novih normi.

Smatram to apsurdnim“, rekao je Marco Maielli, predsjednik zadruge Life Guard Costa Ovest, koja koordinira akcije spašavanja spasilaca na obali Marina di Castagneto Carducci. „Prvi uzrok utapanja je gušenje. Bez čišćenja dišnih putova beskorisno je ponovno pokretati srce: prve minute su presudne.“