Još jedan brod lažne humanitarne organizacije, pomoću kojeg je pokušano prokrijumčariti 216 Afrikanaca u Europu, zaplijenjen je od strane talijanskih vlasti. Trojica vođa organizacije optužena su zbog sudjelovanja u krijumčarenju.

Brod Proactiva španjolske nevladine organizacije Open Arms nedavno je plovio u libijskim vodama kako bi pokupio afričke imigrante nakon prethodnog radio kontakta sa krijumčarima. Radio vezu presrela je libijska obalna straža samo nekoliko milja od libijske obale, piše portal ara.cat.

Nakon što je posada broda odbila poslušati naredbe libijske obalne straže da napuste područje, na brod su ukrcani imigranti, a potom se brod uputio prema Italiji.

Talijanske vlasti dopustile su brodu pristanak u luku Pozallo na Siciliji, nakon čega je brod zaplijenjen, a trojica članova optužena za sudioništvo u krijumčarenju imigranata.

Pored Libijaca, talijanska policija također je presrela radio komunikaciju između članova organizacije i krijumčara koji su čekali brod kako bi na njega ukrcali imigrante.

Predvodnici „spasilačke“ misije, Anabel Montes i Marc Reig, proveli su nekoliko sati u policijskoj postaji, a nakon ispitivanja morali su predati sve zabilješke o svojim aktivnostima u Mediteranu.

Tužitelj Carmelo Zuccaro trenutno vrši istragu oko kriminalnog udruživanja „humanitaraca“ sa krijumčarima, a jedan od osumnjičenih je i kapetan broda Open Arms.

Ovo je treći zaplijenjeni brod pro-imigracijskih organizacija. Prošle godine isto se dogodilo s brodovima Iuventa i Jugend Rettet zbog istih razloga – suradnje s krijumčarima.