Talijanske vlasti pozvale su zakonodavce da usvoje novu legislativu kojom bi se zlato središnje banke vrijedno 103 milijarde dolara proglasilo državnom imovinom.

Novi zakon prezentirao je euroskeptični član Lige Claudio Borghi, čime su se dodatno uznemirili odnosi talijanskih vlasti i banke. Prijedlog je napala opozicija te neki talijanski mediji tvrdnjama da bi to vlastima omogućilo da isprazne zlatne rezerve kako bi ispunili obećanja o većoj potrošnji.

Borghi je negirao optužbe rekavši kako će talijanski parlament imati vodeću ulogu nadzora nad zlatom, prenosi Bloomberg.

Moj zakon cilja jedino na to da bude jasno da zlato pripada državi, a ne vladi,“ rekao je Borghi. „Ako postoje sumnje u naše namjere, također možemo usvojiti još jedan zakon koji će braniti prodaju zlatnih rezervi osim ako postoji dvotrećinska većina u oba doma parlamenta.

Središnja banka navodi kako je njenih 90.8 milijardi eura vrijedno zlato četvrta po veličini zlatna rezerva u svijetu.

Borghijev prijedlog trenutno je na razmatranju u Donjem domu parlamenta. Talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini podržao je uvođenje ovog zakona rekavši kako je „za državu važnu da zlato pripada Talijanima.