Afrički imigranti oteli su talijanski opskrbni brod koji ih je „spasio“, te su zaprijetili smaknućem članova posade ukoliko im se ne odobri pristanak u Italiju.

Opskrbni brod Vos Thalassa, koji radi kao podrška francuskoj naftnoj kompaniji Total, pokupio je u nedjelju nešto više od 60 imigranata nakon što je zaprimljen poziv u pomoć, piše Il Giornale.

Međutim, nedugo nakon ukrcaja imigranti su posadu uzeli kao taoce. Pojedine imigrante razbjesnilo je i to što se pojavio brod libijske obalne straže kako bi ih odvezao nazad odakle su netom otišli.

Okrenulo se sa spašavanja na piratstvo,“ tvrde iz talijanskog Ministarstva prometa, uz napomenu da je bilo i prijetnji smrću.

Imigranti su po ukrcaju postali iznimno agresivni te su prijetili da će ubiti posadu jer se nisu željeli vratiti u Libiju. Libijska obalna straža uvidjela je stvarnu prijetnju te su napustili područje.

Imigranti su u ponedjeljak prekrcani na brod talijanske obalne straže, a talijanski ministar prometa Danilo Toninelli izjavio je kako je ponosan što obalna straža odradila svoj posao te preuzela imigrante koji su ugrožavali živote posade teglenice.

Na Twitteru je objavio kako će se započeti s istragom kako bi se „kaznili izazivači nevolja.“

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini dostavio je u utorak Ministarstvu prometa popis nacionalnosti imigranata-otmičara, od kojih većina dolazi iz posve sigurnih zemlja, a tek nekolicina njih iz opasnijih zona.