Ultra-liberalna Demokratska stranka Italije (PD) zatražila je ukidanje uredbi protiv ilegalne imigracije trenutnog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, kao dio potencijalnog koalicijskog dogovora o zadržavanju Pokreta pet zvjezdica (M5S) u vladi bez izbora.

Vođa PD-a Nicola Zingaretti postavio je ovaj tjedan uvjete za koalicijski dogovor s Pokretom pet zvijezda nakon ostavke premijera Giuseppea Contea i propasti koalicije M5S – Lega, javlja Il Giornale.

Moguća koalicija između PD-a i M5S-a ne bi zahtijevala nove izbore kojih se M5S i liberalni demokrati jako plaše, budući da Salvinijeva Lega visoko kotira u anketama.

Savjetnik Zingarettija rekao je da je opravdanje za ukidanje anti-imigracijskih odredbi populističkog vođe Mattea Salvinija, koje su smanjile ilegalne morske prelaze i utapanja imigranata, bilo to što čelnik PD-a „ne želi biti u položaju sprječavanja broda s imigrantima da uđe u Italiju jer, na primjer, tako kažu zakoni koje je odobrila prethodna vlada.

Međutim, PD nije potpuno ujedinjen s frakcijom bivšeg premijera Mattea Renzija koja je izrazila zaprepaštenje zbog Zingarettijevih prijedloga za M5S.

„Apsolutno ništa nismo znali. Ako ste htjeli da posao propadne, trebali ste to odmah reći“, rekao je izvor Renziju.

Vjeruje se da je Pokret pet zvjezdica u sukobu s prijedlogom, pri čemu neki pozivaju na nove izbore, dok se drugi, za koje se vjeruje da čine nešto više od 50 posto, zagrijavaju za ideju koalicije sa PD-om kako bi ostali na vlasti.