Gradonačelnik talijanskog grada Sutri, koji se nalazi sjeverno od Rima, uveo je kazne za osobe koje u javnosti budu nosile zaštitne maske, osim u slučajevima kad je to propisano zakonskim odredbama, uz obrazloženje da „samo lopovi i teroristi nose maske“.

Gradonačelnik Vittorio Sgarbi, koji je ujedno i talijanski parlamentarni zastupnik, protivnik je nošenja maski i ostalih restrikcija koje je uvela talijanska vlada.

Sgarbi je u subotu objavio da će u gradu Sutri svatko tko bude nosio masku a da za to nema potrebe biti novčano kažnjen, dodavši da u gradu nema slučajeva zaraze COVID-19.

U skladu sa zakonskim odredbama, korištenje maski u gradu Sutri na javnim mjestima zabranjeno je zbog očitih zdravstvenih i sugurnosnih razloga, osim u slučaju većih okupljanja.

Sgarbi je pojasnio da će u svim ostalim slučajevima, oni koji budu nosili maske biti kažnjeni u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, koji zabranjuje nošenje maski s ciljem prikrivanja identiteta.

Epidemiološka situacija u Italiji znatno se popravila posljednjih mjeseci. Svakodnevno se bilježi tek nekoliko smrtnih slučajeva, dok se manje od 100 pacijenata nalazi na intenzivnoj njezi. Talijanski zdravstveni sustav dnevno obavlja između 90.000 i 100.000 testiranja na COVID-19.