Talijanski lučki radnici odbili na brod utovariti oružje namijenjeno Izraelu: „Naše ruke neće biti ukaljane krvlju“

Sindikalni radnici u talijanskim gradovima Livorno i Napulj nedavno su izjavili da neće pomagati u utovaru pošiljke oružja koja je krenula prema izraelskoj luci Ashdod, pozivajući se na izraelski nastavak zračnih napada na pojas Gaze.

U nedavnoj izjavi koju je objavio sindikat L’Unione Sindacale di Base (USB) stoji da su dobivene informacije koje otkrivaju da teretni brod Asiatic Island pod zastavom Singapura nosi „kontejnere natovarene oružjem i eksplozivima“ namijenjene Izraelu.

„To su oružje i eksplozivi koji će se koristiti za ubijanje palestinskog stanovništva već pogođenog teškim napadom ove noći koji je rezultirao stotinama žrtava među civilnim stanovništvom, uključujući mnogo djece“, navodi izjava USB-a.

Objava USB-a poziva se na obavještajne podatke Autonomnog lučkog radničkog kolektiva iz Genove i The Weapon Watch, nadzorne organiizacije sa sjedištem u Genovi čiji je fokus tranzit oružja u europskim i mediteranskim lukama.

„Poslali smo hitna izvješća lučkoj kapetaniji i medicini rada ASL kako bi mogli odmah izvršiti odgovarajuće provjere“, nastavlja se u priopćenju.

„Rad je važan, posebno u ovo doba, ali ovo nas ne može natjerati da zatvorimo oči, ili još gore, da nas se učini suučesnicima u kontinuiranim masakrima civilnog stanovništva.“

Nakon početnih izvještaja u vezi s naporima USB-a, pojavila su se izvješća s detaljima da je pošiljka oružja kasnije utovarena u južnotalijanskom lučkom gradu Napulju. Međutim, pošiljka je potaknula sličan odgovor radnika povezanih sa sindikatom SI Cobas.

U izjavi SI Cobasa objavljenoj u ponedjeljak osuđuje se tranzit bilo kojeg oružja kroz talijanske luke prema Izraelu, ističući da „to oružje pomaže u poticanju ratova i zaradi protiv palestinskog naroda koji desetljećima trpi nemilosrdnu represiju države Izrael“.

„Osuđujemo sudioništvo talijanske vlade i gotovo svih parlamentarnih snaga u izraelskoj agresiji. Osuđujemo tiho odobravanje talijanske države za tranzit izraelskog ratnog naoružanja kroz naše luke“, navodi SI Cobas. „Naše se ruke neće biti umrljane krvlju kroz podršku vašim ratovima.“

Najnoviji razvoj događaja također dolazi nakon izvješća u kojima se navodi da je Bijela kuća Izraelu odobrila paket oružja u iznosu od 735 milijuna dolara.