Talijanski ministar: „S ovom imigracijom i niskim natalitetom, prijeti nam etnička zamjena stanovništva”

Foto: Getty

Francesco Lollobrigida, talijanski ministar poljoprivrede, javno je upozorio da Italija mora raditi na tome kako bi izbjegla da postane žrtva etničke zamjene stanovništva kao rezultat masovne imigracije i trenutno niske stope nataliteta u zemlji.

Ministrovi komentari izazvali su bijes među ljevicom u zemlji, koja je optužila političara stranke Fratelli D’Italia za rasizam.

Prema izvješću Euractiva, Lollobrigida je to komentirao govoreći na konferenciji Talijanske konfederacije slobodnih radničkih sindikata (Cisal), a ministar je rekao da Italija mora biti svjesna opasnosti useljavanja, kao i njegovih prednosti.

Naglasivši da, kao unuk emigranta, samu migraciju ne vidi kao problem, upozorio je da posebno visoke razine ilegalnog useljavanja u zemlju riskiraju dugoročne posljedice po demografiju zemlje.

“Ne možemo popustiti pred idejom etničke zamjene”, rekao je na konferenciji. “Talijani imaju sve manje djece, pa ih mijenjamo s nekim drugim. To nije način.”

Nastavio je tražiti da Italija uvede programe socijalne skrbi koji “omogućuju ljudima da rade i imaju obitelji” i “podržavaju mlade parove da pronađu posao”, što je odjek pronatalitetne politike koju provode vlade u Poljskoj i Mađarskoj.

Unatoč Lollobrigidinu inzistiranju da ne vjeruje da sam koncept imigracije predstavlja problem, sama njegova primjedba o “etničkoj zamjeni” razbjesnila je ljevicu u zemlji, koja je odmah skočila uspoređujući ministrove izjave s fašizmom.