Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Talijanski kandidat za premijera Giuseppe Conte objavio je da je odustao od pokušaja formiranja nove vlade nakon što je talijanski predsjednik Sergio Mattarella odbacio prijedlog za budućeg ministra financija.

Kandidatura za poziciju ministra financija postala je glavna točka prijepora između novoformirane vladajuće koalicije Pokreta pet zvjezdica i Lige, koji za tu poziciju žele Paola Savonu, poznatog po tome što ima ekonomske stavove protivne interesima Bruxellesa, te je u nekoliko navrata predlagao čak i ukidanje eura kao nacionalne valute u Italiji.

Glavni problem formiranja nove vlade jest taj što prema ustavu talijanski predsjednik mora odobriti budući kabinet, a Mattarelli kao gorućem pristaši eura Savona nikako ne odgovara.

Ova odluka talijanskog predsjednika očekivano je izazvala reakcije koalicije, te je tu odluku lider Pokreta pet zvjezdica Lugi Di Maio nazvao „institucionalnim skandalom bez presedana“, dodajući da „nema smisla izlaziti na izboire ako će nam odluke donositi strane agencije“.

Paolo Savona je poznati ekonomist koji je u razdoblju 1993-94 obnašao dužnost ministra industrije, te je radio u Narodnoj banci Italije. No, Mattarella odbija prihvatiti njegovu kandidaturu na mjesto ministra financija ponajviše zbog njegovih kritika na račun eura, Europske unije i njemačke ekonomske politike.

Još 2015. godine Savona je u svojoj knjizi napisao da „Italija mora imati plan B za izlazak iz eurozone uz minimalne posljedice ako situacija to bude tražila“.

Savona je također izjavio kako vjeruje da se talijanski dug mora smanjiti investiranjem i stimulacijom gospodarstva, a ne štednjom i poreznom politikom.

Vođa Lige Matteo Salvini poručio je da će se nastaviti boriti „do samog kraja“ za postavljanje Savone za ministra financija.