Talijanski studenti koji su roštiljanjem u dvorištu izazvali šumski požar, kažnjeni s 13.5 milijuna €, svaki

Dvojica talijanskih studenata odgovorna su za nemar oko roštilja u dvorištu kuće zbog čega je nastao požar u kojem je uništeno 1000 hektara šume. Tužitelji su im stoga odredili kaznu od 13.5 milijuna eura, pojedinačno!

Dva 22-godišnja studenta na sjeveru Italije odgovorna su za masovni požar koji je u prosincu prošle godine spalio šumu na više od pola planine, prenosi Tgcom 24.

Oglas:

       

Studenti su roštiljali u dvorištu djedove kuće u području Gornjeg jezera Como kada je izbio požar. Jedan od njih rekao je da su on i njegov prijatelj odmah pozvali vatrogasce, pa čak i da su pokušali ugasiti vatru. Unatoč njihovim naporima, požar se brzo proširio na 1000 hektara okolnog područja, uključujući šumu i farmu na kojoj je ubijena većina životinja.

Istragom je utvrđeno da je roštilj ishodište požara. Prema lokalnom zakonu usvojenom 2008., vlasti zbrajaju štetu u nastalom požaru u iznosu od 118 do 593 eura po kvadratnom metru te takav iznos nameću krivcima odgovornim za izazivanje požara.

Dužnosnici čak kažu da su sa studentima dogovorili oko iznosa od 13.5 milijuna eura, jer je stvarni iznos bio 40 milijuna eura.

Studenti ipak negiraju svoju krivnju i kažu da ih lokalni dužnosnici koriste kao „žrtvene janjce” za požar koji je imao „više izvora“, a na kraju dana se uzrok navodno „nije mogao otkriti.“

Kakav je smisao nametnuti administrativnu sankciju … znajući da ta dva mladića, još uvijek studenti, ne mogu to platiti?“ rekla je Ivana Anomali, odvjetnica jednog od optuženih.

Vlasti su, međutim, priopćile lokalnim medijima kako je neobičan iznos opravdan, nazivajući taj incident „znakom da moramo potaknuti ljude na veću odgovornost u zaštiti okoliša.“