Talijanski svećenik: „Jaslice bi mogle uvrijediti nekršćane“

Don Sante Braggiè (Izvor: La Repubblica)

Svećenik u Italiji podigao je veliku prašinu nakon što je objavio kako ove godine za Božić neće biti jaslica u blizini lokalnog groblja da muslimani, ateisti i pripadnici drugih vjerskih skupina ne bi bili uvrijeđeni.

Fra Sante Braggie rekao je kako ove godine u blizini groblja u gradu Cremoni neće biti jaslica, budući da bi one mogle povrijediti osjećaje drugih vjernika ili ateista čiji su rođaci sahranjeni ondje.

Mali kutak na groblju rezerviran je za muslimanske grobove,“ rekao je fra Braggie. „Jaslice smještene nadomak njihovom pogledu mogle bi biti viđene kao manjak poštovanja za sljedbenike drugih vjera, mogle bi povrijediti osjećaje muslimana, kao i Indijce te čak i ateiste.

Za izostanak jaslica kao dodatni razlog je čak naveo i manjak lokalnih radnika.

Njegov prethodnik, fra Oreste Mori, žestoko je kritizirao odluku rekavši: „Ozbiljno? Ja ne mogu vjerovati!

Ne možemo odbaciti našu kulturu i tradicije,“ rekao je. „To bi bila neoprostiva slabost.

Ja sam, u konačnici, u Italiji, ne u Saudijskoj Arabiji.

Cremona je jedan od mnogih talijanskih gradova koji nose veliki teret masovne imigracije, s obzirom da se nekoliko tisuća imigranata naselilo u tom gradu tijekom proteklih godina.

Odluku svećenika kritizirali su i mnogi lokalni političari, uključujući i lokalnu vijećnicu Cristinu Vappellini: „Nadam se da će fra Braggie promijeniti svoju odluku i ispričati se zajednici.

Voditelj lokalnog ogranka stranke Lega Nord, Pietro Burgazzi također je komentirao: „Nadam se da odluka o uklanjanju jaslica nije bila ideološka, ali slušajući kritike čini se da jest.

Želim naglasiti važnost božićnih jaslica kao znak kršćanskog svjedočanstva, koje je uvijek bilo cijenjeno od žitelja Cremone.

Izvor: Corriere della Serra, La Repubblica