Teheran: „Iran nikad neće izrađivati rakete za nuklearno oružje“

Foto: AFP 2018 / Ebrahim Noroozi

Teheran nikad nije planirao, niti će izrađivati rakete sposobne nositi nuklearne bojeve glave, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjkih poslova.

Iranski raketni program i obrambena politika su jasni i transparentni, ne postoji dizajn niti plan za posjedovanje raketan sposobnih nositi nuklearne bojeve glave, niti će toga biti u budućnosti“, rekao je Bahram Qassemi na tiskovnoj konferenciji.

Qassemi je također kritizirao Zapad zbog dvostrukih mjerila.

Duboko smo uvjereni da zabrinutost koja se naglašava zbog našeg obrambenog programa nije temeljena na logici, već je izdanak iranofobne politike određenih zemalja i režima.

Prošli tjedan je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio da je Iran testirao rakete srednjeg dometa sposobne nositi nuklearno oružje, što bi bilo u sukobu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je optužbe da njihov raketni program krši uvjete UN-ove rezolucije. Glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abolfazl Shekarchi poručio je da će Iran nastaviti s testiranje raketa bez da traži ikoga dopuštenja, te da su raketna testiranja usmjerena ka poboljšanju nacionalne obrane i sigurnosti.