Teheran potvrdio da kreće s obogaćivanjem urana

Foto: Reuters / Raheb Homavandi

Iran je spreman proizvoditi gorivo iz visoko obogaćenog urana, poručili su iranski dužnosnici nadležni za nuklearnu energiju. Iako taj uran nije dostigao razine dovoljne za izradu nuklearnog oružja, novo gorivo ipak bi moglo prelaziti razinu određenu nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Započeli smo s prvim koracima stvaranja modernog goriva iz 20-postotnog obogaćenog urana, te smo ga spremni proizvoditi“, kazao je Ali Akbar Salehi, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju. Dodao je da Iran napokon može sam proizvoditi nuklearno gorivo, te ne mora više ovisiti o stranoj tehnologiji.

20-postotno obogaćeni uran nalazi se na donjem dijelu ljestvice onog što se smatra kao visoko obogaćeni uran. Iako je ta razina još daleko od one koja se koristi za nuklearna oružja, gdje obogaćenost prelazi 80 posto, takvo gorivo se ipak smatra opasnim jer se potencijalno može koristiti kao nuklearni eksplozivni materijal.

Ova najava u sukobu je s dogovorom iz 2015. godine gdje je izičito navedeno da Iran u daljnjih 15 godina ne smije obogaćivati uran na više od 3,67 posto.

Iranu je također prema odredbama sporazuma zabranjena „proizvodnja i nabava visoko obogaćenog urana na razdoblje od 15 godina“. Sporazum tolerira korištenje urana obogaćenog do 20 posto isključivo za potrebe istraživačkog reaktora u Teheranu, no to gorivo Iran mora nabavljati izvana.