Teheran: Za nas nema razlike između Trumpa i Bidena, oni nemaju srama

ajatolah
Foto: AFP / khamenei.ir

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei optužio je u subotu američkog predsjednika Joea Bidena da postavlja iste zahtjeve kao i njegov prethodnik Donald Trump u razgovorima za oživljavanje nuklearnog sporazuma.

Multilateralni sporazum koji Iranu nudi oslobađanje od sankcija u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa torpediran je Trumpovom odlukom da povuče Sjedinjene Države iz njega 2018. godine.

Posljednja runda pregovora između Irana i preostalih strana o oživljavanju sporazuma iz 2015. zaključena je u lipnju bez nastavka na vidiku.

Trenutna američka administracija ne razlikuje se od prethodne, jer ono što traži od Irana po nuklearnom pitanju različito je riječima, ali isto što je tražio i Trump“, rekao je Khamenei.

Amerikanci uistinu nemaju srama u vezi s nuklearnim pitanjem, pa iako su se povukli iz sporazuma, sada razgovaraju na način i postavljaju zahtjeve kao da se Iran povukao.

Godinu dana nakon Trumpove odluke da se povuče iz sporazuma i uvede sankcije Iranu, Islamska republika uzvratila je postupno odričući se većine ključnih nuklearnih obveza koje je prihvatila prema sporazumu.

Šest rundi nuklearnih pregovora između Irana i svjetskih sila, uz neizravno sudjelovanje Sjedinjenih Država, održano je u Beču između travnja i lipnja.

Posljednji krug završen je 20. lipnja, a nije određen novi datum.