Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je ranija izvješća da se terorist Kujtim Fejzulai sastao u Beču prije nekoliko mjeseci s grupom džihadista iz Njemačke i Švicarske.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer priznao je da su dužnosnici počinili „nepodnošljive pogreške“ i propustili odgovoriti slovačkim kolegama o „osumnjičenima iz Austrije“ koji pokušavaju kupiti municiju u zemlji. „Nešto je očito pošlo po zlu u komunikaciji“, rekao je prošlog tjedna. Pokrenuta je istraga o tome kako je glavna austrijska antiteroristička agencija postupala s informacijama o Fejzullaiju.

Prema listu Kronen Zeitung, neki od islamista boravili su u Fejzullaijevom stanu tijekom putovanja u Beč, a svi su bili pod stalnim nadzorom austrijske policije. Ubrzo nakon sastanka, Fejzullai je otišao u Slovačku pokušavajući kupiti metke za svoju pušku AK-47.

Njemačka i švicarska policija izvršile su racije i uhitile nekoliko osoba povezanih s Fejzullaijem nakon napada u Beču. Švicarski mediji izvijestili su da su dvojica muškaraca, starih 18 i 24 godine, koji su uhićeni u zemlji prošlog tjedna, putovala u Beč između 16. srpnja i 20. srpnja kako bi se sastala s Fejzullaijem na neotkrivenom mjestu.

Austrijski su mediji izvijestili da se više od desetak „mladih džihadista“ iz Austrije, Njemačke i Švicarske okupilo na, kako je opisano, „islamističkom samitu tri zemlje“ u Beču sredinom srpnja. Rečeno je da je sastanak organizirao Kujtim Fejzullai, dvadesetogodišnji Austrijanac albanskog podrijetla koji je 2. studenog u glavnom gradu zemlje ubio četiri osobe, a ranio još 23 osobe.

Tijekom napada policija je ustrijelila Fejzullaija, simpatizera Islamske države. Prošle godine on je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja pridruživanja teroristima u Siriji, ali je ubrzo pušten na uvjetnu slobodu.