Austrijska policija u ponedjeljak je pretresla više od 60 adresa navodno povezanih s radikalnim islamistima, uz naredbe za ispitivanje 30 osumnjičenika, rekli su tužitelji.

Operacija je uslijedila tjedan dana nakon što je osuđeni pristaša skupine Islamska država ubio četiri osobe u pucnjavi u srcu Beča, ali tužitelji su rekli da racije nisu povezane s napadom iako je austrijski premijer najavio rat protiv „političkog islama“ upravo nakon napada.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je da je policijska akcija imala za cilj „presijecanje korijena političkog islama“.

Tužiteljstvo regije Štajerska priopćilo je da „provodi istrage protiv više od 70 osumnjičenih i protiv nekoliko udruga za koje se sumnja da pripadaju i podržavaju terorističku organizaciju Muslimansko bratstvo i Hamas“.

Navodi se da „operacija nema veze s terorističkim napadom u Beču 2. studenog“, ali je rezultat „intenzivnih i sveobuhvatnih istraga provedenih više od godinu dana“.

Među navodnim kaznenim djelima su stvaranje terorističke udruge, financiranje terorizma i pranje novca. Racije su izvedene u pokrajinama Štajerska, Koruška, Donja Austrija i Beč.