Guverner Teksasa Greg Abbott ovaj je tjedan najavio novo odredište za imigrante koji se autobusima prevoze iz države Teksas: Chicago, samoproglašeni “grad utočište”.

Dva autobusa puna imigranata koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države stigla su u srijedu u 19:30 na kolodvor Union u Chicagu. U autobusu ih je bilo više od 75, a različita izvješća sugeriraju da je većina bila iz Venezuele.

Nakon što je iskrcavanje završeno, Abbott je izdao izjavu u kojoj je najavio da će se Chicago sada pridružiti Washingtonu i New Yorku kao redovita lokacija za iskrcaj u sklopu “Operacije Lone Star”.

“Nedjelovanje predsjednika Bidena na našoj južnoj granici i dalje dovodi živote Teksašana—i Amerikanaca—u opasnost i preplavljuje naše zajednice.

Gradonačelnica Lightfoot voli isticati odgovornost svog grada da prihvati sve bez obzira na pravni status, i radujem se što ću vidjeti tu odgovornost na djelu dok ovi imigranti dobivaju resurse iz grada utočišta koji ima kapacitet da im služi.”

Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot nije zadovoljna. U tiradi u četvrtak poslijepodne, Lightfoot je rekla:

“Dopustite mi da kažem glasno i jasno Gregu Abbottu i njegovim pomagačima u Teksasu s ovim kontinuiranim političkim trikovima, guverner Abbott je potvrdio ono što su nažalost mnogi od nas već znali, da je on čovjek bez imalo morala, ljudskosti ili srama.

Rasističke i ksenofobne prakse protjerivanja guvernera Abbotta samo su pojačale izazove s kojima su se mnogi od ovih migranata susreli na svom putu traženja sigurnog mjesta. Guvernerovi postupci nisu samo nehumani, oni su i nedomoljubni.”

Iako Lightfoot ovu praksu naziva “protjerivanjem”, Abbottov ured je rekao da oni koji se ukrcavaju u autobuse to čine dobrovoljno, potpisujući obrazac pristanka koji je dostupan na više jezika i koji označava konačno odredište.