Tenkovski biatlon – nova disciplina po uzoru na olimpijske sportove

d0b0d180d0bcd0b8d18f-1

Tenkovi iz 17 zemalja natječu se u tenkovskom biatlonu na Međunarodnim vojnim igrama u blizini Moskve, gdje vozila imaju zadaću manevriranja uz kompleksne prepreke zadanom brzinom, te pucanja u mete na definiranim pozicijama.

Ruski vojni dužnosnici došli su na ovu ideju prilagodbe popularnog zimskog sportskog natjecanja u vojno natjecanje tenkova pred samo tri godine. Ideja je brzo zaživjela i stekla popularnost, služeći kao dobar test vojne tehnike i vještine tenkovskih posada.

Dok su na prvom natjecanju sudjelovale samo četiri zemlje, ovo treće po redu svjetsko prvenstvo prikazati će 51 tenkovsku posadu – tri iz svake zemlje. Rusija je pobijedila na prva tri natjecanja. Ove godine natječu se posade iz 17 zemalja.

Većina posada koristi tenkove T-72B3, poboljšanu verziju sovjetskog tenka T-72, osim Kineza koji su na natjecanje došli sa svojim Type 96 tenkom, dok se bjeloruski timovi natječu u svojim vlastitim verzijama T-72 tenka.

Samostalna natjecanja započela su u subotu, gdje su tenkovi prošli poligonom i pucali u 8 meta za pozicioniranje na tablici, pritom su za svaki promašaj dobivali vremenske kazne. Natjecanje se provodi u nekoliko faza prilikom čega najbolje posade idu u daljnji krug, sve do posljednje faze natjecanja u kojoj će se četiri najbolje posade međusobno suočiti. Natjecanje traje do 13. kolovoza, posljednjeg dana Međunarodnih vojnih igara.

Snimka sa prošlogodišnjeg natjecanja

Izvor: RT