Tokyo Electric Power Company (TEPCO), operater nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, počeo je s prvim pokušajem uklanjanja goriva iz skladišta na tri jedinice koje su pretrpjele rastapanje jezgre tijekom nesreće, prenosi Sputnik.

Tvrtka namjerava ukloniti ukupno 52 neiskorištene gorivne šipke iz spremišta unutar Bloka 3, gdje se također nalazi 514 neiskorištenih šipki, koristeći daljinski upravljane uređaje.

Uklonjene gorivne šipke postavljaju se u posebne spremnike i prevoze u drugi skladišni bazen na elektrani.

Prije početka operacije, TEPCO je očistioBlok 3 od otpada koji je nastao eksplozijom smjese vodika i zraka 2011. godine. Mali komadići ostataka pronađeni su u samom bazenu za skladištenje, ali je tvrtka izjavila da su gorivni sklopovi neoštećeni.

Operacija je započela gotovo četiri i pol godine kasnije nego što je prvobitno planirano.

Tiskovna agencija Kyodo izvijestila je da će se radovi nastaviti u lipnju nakon što se provjeri prvih sedam gorivnih sklopova koji će biti uklonjeni iz spremišta.

Očekuje se da će operacija uklanjanja goriva u Bloku 3 biti dovršena do 2020. godine, dok će jedinice 1 i 2 biti očišćene od goriva u 2023. godini. Procjenjuje se da se na elektrani Fukushima Daiichi nalaze 1573 gorivne šipke.