Terorist koji je u Nici u četvrtak ubio troje ljudi, došao je u Europu prije mjesec dana kao „izbjeglica.“ Francuske vlasti potvrdile su da se dotični Tunižanin iskrcao u Italiji prije nekoliko tjedana.

Francuske vlasti identificirale su teroristu imenom Brahim Aouissaoui. Riječ je o 21-godišnjem Tunižaninu koji je u četvrtak ujutro ušao u baziliku Notre Dame u Nici te je nožem zaklao troje katolika koji su se tada nalazili u crkvi. Prije napada uzviknuo je već poznati islamistički poklič „Allahu Akbar“, svojstven širiteljima „religije mira.“

Auissaoui se u rujnu iskrcao na Lampedusi u Italiji te je proveo dva tjedna u karanteni. Tada je dobio nove osobne dokumente od talijanskog Crvenog križa te je otišao u Pariz. U četvrtak ujutro, Auisaoui je otišao vlakom u Niceu, preodjenuvši se na tamošnjem kolodvoru te je otišao direktno u baziliku kako bi počinio ubojstvo.

Policija je nakon napada pronašla njegov nož s oštricom dužine 30 cm te još druga dva noža, dva mobitela i Kur’an.

Iako je Francuska već bila na udaru islamističkih „izbjeglica“, u napadima koji su rezultirali s mnogo više mrtvih, stanje u zemlji se nije mnogo promijenilo. Trenutne vlasti tek su u medijima reklamirale veću zaštitu vjerskih objekata i škola, ali nikakvih konkretnih akcija neće biti iz već poznatih razloga.