Teroristička skupina Islamske države širi se diljem Afganistana, etablirajući se u gotovo svim provincijama, dok je u protekloj godini povećala napade više od pet puta, upozorio je izaslanik UN-a u toj zemlji.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, specijalna predstavnica tijela za Afganistan Deborah Lyons govorila je o velikom broju napada Islamske države kroz ratom razorenu zemlju, tvrdeći da se džihadistička skupina sada proširila diljem zemlje.

Nekad ograničen na nekoliko provincija i glavni grad, ISKP je sada prisutan u gotovo svim provincijama i sve aktivniji“, rekla je Lyons, misleći na afganistansku frakciju ‘Khorasan’ sa sjedištem u Afganistanu. Dodala je da je do sada u 2021. IS izveo 334 napada, u odnosu na samo 60 prošle godine.

Izaslanica je komentirala samo nekoliko sati nakon što se bombaški napad Islamske države dogodio u šijitskoj muslimanskoj četvrti u glavnom gradu Afganistana.

Otkako su prošlog ljeta preuzeli dužnost vlade nakon kaotičnog povlačenja SAD-a i potpunog kolapsa administracije koju podržava Amerika u Kabulu, talibani su se borili zadržati terorističku skupinu na udaljenosti, rekla je Lyons. Iako je napomenula da talibani inzistiraju da vode usklađenu kampanju protiv IS-a i da ulažu istinske napore da se predstave kao vlada, rekla je da se njihov odgovor izgleda da se u velikoj mjeri oslanja na izvansudska pritvaranja i ubojstva.

Međutim, unatoč porastu napada IS-a u posljednjih nekoliko mjeseci, Lyons je rekla da se cjelokupna sigurnosna situacija u Afganistanu poboljšala od kraja američkog rata, koji je trajao dva desetljeća.