Teroristički napad u Berlinu, 12 mrtvih i 50 ranjenih

3b86855900000578-4049442-police_at_the_site_of_the_christmas_market_on_breitscheidplatz_s-a-71_1482178780160

Kamion tegljač, u vlasništvu poljske tvrtke, najvjerojatnije otet tijekom jučerašnjeg dana, zabio se u štandove na božićnom sajmu u Berlinu, pregazivši pritom prolaznike i posjetitelje. 12 ljudi je ubijeno, te njih 50 ranjeno, u ovom očito terorističkom napadu.

Vozač, za kojeg se sumnja da je porijeklom iz Afganistana, pobjegao je, ali je aksnije uhićen dok se skrivao u obližnjem zoološkom vrtu. U kabini vozila pronađeno je tijelo drugog muškarca, za kojeg se ispostavilo da se radi o pravom vozaču kamiona koji je putovao iz Italije u Poljsku, a trebao je presjedati u Berlinu. Vlasti zaključuju da je kamion otet, a vozač ubijen, prije nego što je otmičar krenuo u ubilački pothvat.

Vlasti ne žele izaći u javnost sa identitetom počinitelja ovog zločina, iako lokalni mediji tvrde da se radi o osobi porijeklom iz Afganistana koja je u Njemačku ušla tijekom veljače ove godine.

Prema američkim izvorima ISIL je preuzeo odgovornost za napad, što ne bi bilo začuđujuće s obzirom na nedavna uputstva koja su objavili za džihadiste u kojima se upravo napadi vozilima poput ovog predlažu kao idealan način postizanja velikog broja žrtava. Službena potvrda još nije došla.

Izvor: Sun, Berliner Zeitung, Tribun