Teroristički napad u Manchesteru financiran državnim naknadama i studentskim kreditom

© PA
© PA

Kombinacija državnih naknada i studentskog kredita namijenjenog obrazovanju, korištena je za financiranje terorističkog napada kojeg je izveo islamski terorist Salman Abedi.

Policija istražuje financijsko stanje Salmana Abedija, koji je napustio školovanje, ali je ujedno primao i tisuće funti državnih naknada prije napada, piše Daily Telegraph. Policijski izvori tvrde da je Abedi primao državne naknade čak i dok je bio u Libiji, gdje je navodno prolazio obuku za izradu bombi.

Izvještaj navodi kako je Abedi primio 7000 funti od države, te da je 2015. dobio studentski kredit dok je pohađao tečaj u Salfordu kojeg je napustio nedugo nakon toga. Unatoč tome što nije nastavio sa studijima, ovaj Libijac s britanskom putovnicom primio je dodatnih 7000 funti studentskog zajma 2016.

Pripadnik anti-terorističke jedinice, David Videcette, izjavio je: „Teroristu je vrlo lako ići naprijed i financirati svoje aktivnosti na račun poreznih obveznika.

Sve što morate napraviti je upisati se na sveučilište i onda krenuti,“ izjavio je Videcette.

Unatoč tome što još uvijek nije jasno koje je sve naknade Abedi primao od države, te usprkos tome što nikada nije imao posao, Abedi je unajmio tri nekretnine u Manchesteru, kupovao je dijelove i sastojke za izradu bombe te je konstantno putovao u inozemstvo.

Autor: Tribun