Tesla povlači 285.000 vozila zbog sigurnosnih problema s tempomatom

Proizvođač električnih automobila Tesla morat će opozvati više od 285.000 automobila prodanih u Kini, rekao je regulator tržišta u zemlji. Opoziv dolazi nakon što je istraga pronašla probleme s tempomatom koji bi mogli prouzročiti sudar, a odnosi se na uvozna i lokalno proizvedena vozila Model 3 i Model Y Tesla.

Opoziv je uslijedio nakon što je istraga utvrdila da su sustavi tempomata previše skloni slučajnom aktiviranju, što bi moglo dovesti do prometnih nesreća i sudara. Navodno se pitanje odnosi na više od 285.000 vozila.

Zbog problema sa sustavom tempomata, vozač može lako aktivirati funkciju tempomata pogreškom. Može doći do naglog povećanja brzine vozila, što bi moglo u ekstremnim slučajevima izazvati sudar, što predstavlja opasnost za sigurnost“, stoji u izvješću.

Tesla je izuzetno popularna marka automobila u Kini, a jedan od četiri automobila koji se prodaju širom svijeta na kraju se prodaju u toj zemlji. Ipak, gigant električnih automobila u Kini se u posljednje vrijeme suočio s brojnim problemima, pod pritiskom lokalnih regulatora i krajnjih korisnika. Osim neočekivanih problema s ubrzanjem, proizvođač automobila navodno je ispitivan i zbog kvarova u bežičnom ažuriranju softvera, kao i zbog zapaljenja akumulatora.

Tvrtka se također suočila s prosvjedima kupaca na salonu automobila u Šangaju u travnju, dok su vlasnici Tesle izrazili zabrinutost zbog pitanja kvalitete i problema s održavanjem.