Težiti mršavosti je znak bijelačkog supremacizma i patrijarhata, tvrdi novinarka

Novinarka koja se bavi kulturom tjelesne težine rekla je tijekom intervjua u utorak da su ljudi koji se bave fitnesom i koji rade na tome da budu mršavi i fit “suučesnici bijelačke nadmoći i patrijarhata”.

Autorica Virginia Sole-Smith rekla je za NPR-ov podcast “Fresh Air” da se želja društva Sjedinjenih Država da bude mršava može pratiti do kraja vremena ropstva u Americi, kao načina očuvanja nedodirljivih standarda bijele ljepote.

“Ideal mršavosti je definitivno bijeli ideal. Kada pratimo povijest moderne kulture prehrane, zapravo je pratimo unatrag u Sjedinjenim Državama sve do vremena kraja ropstva,” rekla je Sole-Smith voditeljici Tonyi Mosley promovirajući svoju novu knjigu, “Fat Talk: Parenting in the Age of Diet Culture .”

“Očito, bijeli supremacizam pokušava održati strukturu moći. Dakle, slavljenje mršavog bijelog tijela kao idealnog tijela je način da se ostali demoniziraju, kako crna i smeđa tijela, veća tijela, bilo koga tko se ne uklapa u tu normu. Dakle, ovdje se zapravo radi o održavanju sustava bjelačke nadmoći i patrijarhata.”

“Ako to možete razumjeti, zapravo, nastavljajući težiti mršavosti, vi na nekoj razini, održavate svoje suučesništvo s bijelom nadmoći i patrijarhatom”, dodala je.