Tijekom samo jedne jedine noći, u Francuskoj je zapaljeno 1.457, što je nadmašilo prethodni „rekord“ od 1.290 vozila koja su zapaljena širom zemlje 2018., prema podacima francuske radiotelevizije Europe 1.

Podaci pokazuju porast broja zapaljenih automobila od 13 posto u odnosu na 2018. godinu, a francuska policija navodno pokušava zadržati tajnost broja izgorjelih automobila kako ne bi „stvorila eskalaciju“.

Francuske vlasti nastavile su ublažiti vijesti tvrdnjama da je tijekom protekle novogodišnje večeri navodno zapaljeno znatno manje automobila u odnosu na prethodne godine i kažu da je broj nasilnih incidenata prema policiji također smanjen u odnosu na one koji su se dogodili 2018. godine.

Prethodnih godina francuske su vlasti također u velikoj mjeri šutjele po pitanju službenih podataka o podmetanju požara na automobilima, a kad su brojke objavljene, poput onih 2017. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je samo automobile koji su izravno zapaljeni, a ne one koji su oštećeni uslijed požara.

Podsjetimo, samo je u Strassbourgu tijekom novogodišnje noći zapaljeno 220 automobila, što je duplo više nego iste noći godinu ranije.