TikTok moderatori tužili tvrtku zbog trauma od gledanja bizarnih sadržaja na mreži

TikTok je već u više navrata bio metom kritika zbog prikazivanja upotrebe droga, seksa, pornografije, perverzija i drugih tema koje bi mogle uznemiriti roditelje djece od 13 godina. Sve to vrijeme, Peking je ograničeno koristio kinesku verziju aplikacije na samo 40 minuta tjedno za mlade Kineze.

Sada, tek nakon što je TikTok proglašen najdominantnijom platformom društvenih medija godine, čini se da su moderatori njihovog sadržaja odlučili poput svojih kolega na Facebooku tužiti društvenu mrežu za psihičku štetu nastalu tijekom obavljanja dužnosti moderiranja sadržaja.

Naime, Verge je izvijestio da je moderatorica sadržaja za TikTok pod imenom Candie Frazier podnijela grupnu tužbu na kalifornijskom središnjem okružnom sudu tvrdeći da ByteDance, vlasnik TikToka, nije ispunio industrijske standarde namijenjene ublažavanju štetnosti moderiranja sadržaja. To uključuje nuđenje češćih pauza moderatorima, psihološku podršku i tehničke zaštitne mjere kao što su zamućenje ili smanjenje razlučivosti videozapisa. TikTok i njegovi izvođači pomno prate vrijeme koje moderatori provode moderirajući videozapise, učinkovito prisiljavajući radnike da gledaju svakojake snimke korisnika uz samo nekoliko pauza dnevno.

To je dovelo do toga da su radnici traumatizirani sadržajem kojeg bi trebali moderirati, stoji u tužbi.

Oglas:

Candie Frazier kaže da je provela 12 sati dnevno moderirajući videozapise postavljene na TikTok za ugovornu tvrtku treće strane pod nazivom Telus International. U to vrijeme, Frazier kaže da je svjedočila tisućama snimki ekstremnog i eksplicitnog nasilja, uključujući masovne pucnjave, silovanja djece, sakaćenje životinja, kanibalizam, ubojstva bandi i genocid.

Frazier kaže da su ona i njezini kolege moderatori morali gledati između tri i deset videa istovremeno, kako bi se izborili s ogromnom količinom sadržaja koji se svakodnevno učitava na TikTok, s novim videozapisima koji su se učitavali najmanje svakih 25 sekundi. Moderatori smiju uzeti samo jednu stanku od 15 minuta u prva četiri sata svoje smjene, a zatim dodatnih 15 minuta svaka dva sata nakon toga. U tužbi se kaže da ByteDance pomno prati izvedbu i teško kažnjava svako vrijeme oduzeto za gledanje grafičkih videozapisa.

Kao rezultat svog rada, Frazier kaže da je pretrpjela tešku psihičku traumu uključujući depresiju i simptome povezane s anksioznošću i PTSP-om. U tužbi se kaže da Frazier ima problema sa spavanjem, a kada spava, ima užasne noćne more. Često leži budna noću pokušavajući zaspati, reproducirajući videozapise koje je vidjela u mislima. Ima teške i iscrpljujuće napade panike.

Frazier tvrdi da je gledala video zapise koji uključuju nakazni kanibalizam, smrskane glave, pucnjavu u školi, samoubojstva, pa čak i smrtonosni pad sa zgrade, zajedno s audiozapisom.