Tisuće Amerikanaca zbog povećanja troškova iseljavaju u Meksiko

Tisuće stanovnika Kalifornije bježe u Meksiko usred visokih troškova života u toj saveznoj državi. Amerikanci koji koriste prednost rada od kuće ubiru prednosti američkih plaća, dok žive od jeftinijih troškova života u Meksiku.

Mnogi se osjećaju prisiljeni iseliti zbog rastuće inflacije u Kaliforniji, naročito zbog rasta troškova plina, namirnica i života.

Travis Grossi, content creator koji se preselio u Meksiko 2020., plaćao je 1.600 dolara mjesečno za jednosobni stan u Hollywoodu, dok je u Meksiku njegova stanarina 850 dolara mjesečno za dvije spavaće sobe, tri kupaonice, zajednički bazen i cjelodnevno osiguranje.

Uspjeli smo prepoloviti svoj proračun, što nam je omogućilo da se stvarno usredotočimo na svoje karijere i stvari koje smo željeli raditi umjetnički, a da ne moramo samo žuriti, žuriti i žuriti, svaki dan, svaki tjedan da bismo samo ostvarili goli minimum“, rekao je Travis Grossi za CNBC.

Mjesečna najamnina u Meksiku može u prosjeku biti samo 430 dolara mjesečno, dok najamnine mogu biti u prosjeku i do 1.500 dolara sjeverno od granice u San Diegu.

Stanovništvo Kalifornije nastavlja se smanjivati, jer stanovnici bježe od visokih troškova života u državi i rastućeg kriminala.

Broj stanovnika Kalifornije ponovno se smanjio 2021. drugu godinu za redom, rekli su državni dužnosnici u svibnju, što je rezultat usporavanja rađanja i useljavanja u kombinaciji s povećanjem broja umrlih i ljudi koji napuštaju državu.