Desetci tisuća prosvjednika u Tel Avivu izrazili su svoje protivljenje nedavno usvojenom zakonu „nacija-država“, kojim se legalizirala rasna segregacija i nacionalna te vjerska diskriminacija, prenosi RT.

Prosvjednici su držali natpise „Ako smo braća, onda moramo biti jednaki“ i „Naša snaga je u našem jedinstvu – zakon nacija-država stvara razlike među nama.“ Pored izraelskih zastava, moglo se vidjeti i zastava etničke skupine Druza, koja je predvodila demonstracije.

Druzi predstavljaju vjersku manjinsku skupinu koja govori arapskim jezikom, a čiji se članovi nalaze na visokim pozicijama u izraelskoj vojsci, politici i pravosudnom sustavu. Kako tvrde, novi zakon diskriminira druge skupine u zemlji, pogotovo zbog činjenice da su prava na samoodređenje rezervirana samo za Židove, na rasnoj i vjerskoj osnovi.

Izvor: RT

Premijer Benjamin Netanyahu pokušao je zaustaviti prosvjede putem razgovora s vođama Druza, ali pregovori nisu uspjeli.

Nije imao namjere slušati nas, dužnosnike koji imaju kontradiktorne stavove u odnosu na njegove,“ rekao je brigadir Amal Asad Asad nakon neuspjelog sastanka. Izrael je zbog ovog zakona prozvao „državom aparthejda.

Zakon koji je pripreman još od 2011., a usvojen je prošlog mjeseca, pokrenuo je val prosvjeda u Izraelu, a navodno i u SAD-u. Opozicija zakonu navodi kako su po novim pravilima Arapi u Izraelu degradirani i proglašeni građanima drugog reda, iako ni dosada nisu imali jednakopravni status.

Pristaše zakona navode da on nije ništa drugačiji u odnosu na ono što već piše u ustavu Izraela.