Brussels Airlines je navodno ove zime izvršio do 3000 letova bez putnika kako bi izbjegao gubitak prava polijetanja i slijetanja u glavnim europskim zračnim lukama, a očekuje se da će ih obaviti još toliko do kraja ožujka.

Matična tvrtka avioprijevoznika, Lufthansa Group, potvrdila je da je 18.000 letova letjelo praznih, uključujući 3.000 koje je izveo Brussels Airlines, najveći i vodeći belgijski zračni prijevoznik, prenosi The Bulletin, pozivajući se na lokalne medije.

Lufthansa navodno planira otkazati gotovo 33.000 redovnih letova do kraja ožujka zbog pada rezervacija uzrokovanog omikronskom varijantom Covid-19.

Prema propisima, europski su zračni prijevoznici obično prisiljeni obavljati letove u najmanje 80% svojih predviđenih termina za polijetanje i slijetanje kako ne bi izgubili pravo na korištenje termina.

EU je to pravilo suspendirala na vrhuncu pandemije koronavirusa, ali ga je ovog proljeća ponovno uvela na razini od 50%. Međutim, u prosincu je Europska komisija rekla da će trenutni prag od 50% biti podignut na 64% za ovogodišnju ljetnu sezonu letova od travnja do studenog.

Unatoč našim zahtjevima za većom fleksibilnošću u to vrijeme, EU je odobrila pravilo o 50-postotnom korištenju za svaki raspored/učestalost letova koji se održavaju tijekom zime. Ovo je očito bilo nerealno u EU ove zime s obzirom na trenutnu krizu”, rekao je glasnogovornik Međunarodnog udruženja zračnog prijevoza (IATA).

Prema belgijskom saveznom ministru mobilnosti Georgesu Gilkinetu, standardi koje postavlja Europska unija mogu dovesti samo do neuspjeha, kako s ekološkog tako i s ekonomskog stajališta. Najnovija otkrića potaknula su belgijsku saveznu vladu da to pitanje uputi Eeuropskoj Komisiji, pozivajući je da preispita pravila o osiguranju termina letova.