Konvoj autobusa nedavno je iz Turske odvezao dio stvarnih sirijskih izbjeglica natrag u njihovu domovinu. Činjenice govore da se na tisuće njih neprekidno vraća iz Turske u Siriju.

Punih osam godina, Turska je bila jedno od najbližih i najlogičnijih odredišta za stvarne izbjeglice iz Sirije. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci turske vlasti poslale su u Siriju nekoliko tisuća Sirijaca.

Jedna od lokacija gdje su izbjeglice bile smještene je istanbulsko predgrađe Esenyurt. Vlasti ovog područja kroz relativno novu inicijativu započele su besplatno autobusima prebacivati sirijske izbjeglice nazad u Siriju.

Nemamo kapaciteta da primimo svakoga. Izbjeglice bi se trebale vratiti svojim matičnim domovinama,“ rekao je gradonačelnik Kemal Deniz Bozkurt, a prenosi SVT.

Povratak je za oko 3.6 milijuna Sirijaca smještenih u Istanbulu trenutno slobodna opcija te ih nitko na to ne prisiljava. To je razlog zašto je u periodu od četiri mjeseca iz Esenyurta otišlo 1.127 izbjeglica, dok je tijekom mandata prijašnjeg gradonačelnika otišlo njih oko 5000.

Neki Sirijci u Turskoj strahuju da bi uskoro mogle uslijediti prisilne deportacije. Ironično, mnogi od njih krše zakone po pitanju boravišnih dozvola, jer su registrirani u jednom gradu, dok žive u sasvim drugom.

Neke humanitarne organizacije tvrde da Turska prisilno deportira Sirijce, dok turske vlasti tvrde da se radi o dobrovoljnim povratcima.

Dosegli smo limit kojeg možemo podnijeti. Prisutnost Sirijaca u Turskoj je izvan kontrole i vlast loše upravlja time. Javnost je vrlo nezadovoljna,“ zaključio je Bozkurt.

Sirijci se pod okriljem UN-a i njegove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) neprekidno vraćaju u Siriju. Usprkos tome, europske zemlje poput Hrvatske i dalje se prisiljavaju dovlačiti Sirijce upravo iz Turske, kako bi živjeli na račun hrvatskih poreznih obveznika u državi koja je ekonomski, demografski i društveno debelo potonula.


Dok Hrvatska uvozi Sirijce iz Turske, u Siriju se iz Jordana vratilo njih 150.000