Tisuće Ukrajinaca održalo mimohod u čast obljetnice rođenja Stepana Bandere – VIDEO

Ukrajinski nacionalisti održali su u subotu mimohod u Kijevu, slaveći rođenje kontroverznog Stepana Bandere, vođe Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), koja se prije i tijekom Drugog svjetskog rata borila za ukrajinsku neovisnost, najprije protiv sovjetskih komunističkih vlasti i Crvene Armije, a kasnije i protiv Nijemaca koji su ga prvotno pomagali.

Aktivisti su skandirali “Slava” i “Naša zemlja” dok su obilježavali rođendan Stepana Bandere, ratnog vođe Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN).

Neki su nosili portrete i transparente sa slikama kontroverzne figure i uzvikivali “Bandera, dođi i uspostavi red”.  Povorka je završila skupom ispred ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izraelsko veleposlanstvo u Kijevu osudilo je procesiju. „Glorifikacija onih koji su podržavali nacističku ideologiju vrijeđa sjećanje na žrtve holokausta u Ukrajini“, navodi se u priopćenju veleposlanstva na Facebooku, zahtijevajući od službenog Kijeva da istraži manifestacije antisemitizma tijekom marša.