Oko 6.500 ljudi sudjelovalo je u marševima povodom obilježavanja rođenja Stepana Bandere, ukrajinskog nacionalističkog vođe kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim herojem, unatoč njegovoj kontroverznoj ulozi.

Najveći od spomenutih marševa održan je u glavnom gradu Kievu, u kojem je sudjelovalo nešto više od tisuću ljudi, marširajući kroz gradski centar držeći baklje i uzvikujući domoljubne slogane.

No ovaj događaj bio je samo sjenka sličnog marša održanog u listopadu, koji je okupio deseterostruko više sudionika, na dan obilježavanja osnutka Ukrajinske ustaničke vojske, paramilitarnog krila Banderine političke organizacije.

Bandera je rođen 1. siječnja 1909. godine, te je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja se borila za ukrajinsku samostalnost još prije početka Drugog svjetskog rata, kako diplomatskim, tako i oružanim putem.

Tijekom njemačkog napada na SSSR, organizacija se priklonila Nijemcima u nadi da će na taj način uspjeti ostvariti proglašenje samostalne države.  Ukrajinci su to i učinili, proglasili su samostalnost, no bez znanja Berlina, te je ta kratkotrajna ljubav pukla. Mnogi od ukrajinskih vođa su uhićeni, a dio njih i strijeljan. Sam Bandera uhićen je 1941. godine, te je proveo tri godine u njemačkom zatvoru.

Od tada je organizacija nastavila borbu na nekoliko frontova, sama protiv svih, kako protiv njemačke vojske i poljskih milicija, tako i protiv sovjetskih partizana, a kasnije i Crvene Armije.

Banderina organizacija borile se u gerilskim borbama protiv komunističke sovjetske vlasti gotov deset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Bandera je puno puta bio meta atentata, sve do konačnog, onog uspješnog iz 1959. godine, kada ga je agent KGB-a ubio strelicom punjenom cijanidom.

U modernoj Ukrajini Stepan Bandera se slavi kao nacionalni heroj, status kojeg je dobio i službeno 2010. godine, kad je njegov unuk u Banderino ime primio najviše državno odličje.