Tisuće ljudi, uglavnom žena i djevojaka, optuženih za vještičarenje u Škotskoj prije nekoliko stotina godina, bit će pomilovano nakon dvogodišnje kampanje aktivističke skupine ‘Witches of Scotland’.

Navodni zločini žena su bili različiti, a više od polovice optuženih prema Zakonu o vještičarstvu između 1563. i 1736. pogubljeno je. Prema procjenama koje je citirao Sunday Times, oko 85 posto žrtava bile su žene.

Administracija škotske premijerke Nicole Sturgeon podržala je nacrt zakona predložen u parlamentu koji poziva vladu da posthumno očisti imena žrtava. Vjerojatno pomilovanje dolazi nakon dvije godine duge kampanje koju vodi grupa pod nazivom ‘Witches of Scotland’.

Aktivistice Claire Mitchell QC i Zoe Venditozzi pokrenule su peticiju na Međunarodni dan žena 2020., zahtijevajući od vlasti da pomiluju, ispričaju se i odaju spomen na one ubijene kao vještice u Škotskoj. Dana 1. rujna, parlamentarni odbor pristao je proslijediti to pitanje škotskoj vladi.

Nacrt zakona o pomilovanju mogao bi biti donesen već u ljeto 2022. godine, javljaju mediji. Natalie Don, zastupnica Škotske nacionalne stranke, izjavila je za Sunday Times da je ispravno da se „ta nepravda ispravi, da se ti ljudi koji su kriminalizirani, uglavnom žene, trebaju pomilovati”.

Progoni na vještice potaknuti praznovjerjem nisu bili jedinstveni za Škotsku, sa sličnim praksama u zapadnoj Njemačkoj, Francuskoj, sjevernoj Italiji i Švicarskoj, te ono što će kasnije postati SAD. Deseci tisuća žena optuženih za vještičarenje spaljeni su na lomačama ili obješeni u rasponu od nekoliko stoljeća.

I dok je na Zapadu progon vještica prestao krajem 18. stoljeća, drugdje u svijetu vještičarenje se još uvijek smatra zločinom. Saudijska Arabija je, na primjer, 2009. godine osnovala jedinicu za borbu protiv vještičarenja, a optužene su žene čak i ubijene. Slično, Srednjoafrička Republika izriče iznimno oštre kazne onima koji su optuženi da su vještice.