Tko bi mogao biti idući britanski premijer?

Foto: AFP / Leon Neal

Prema istraživanju Ipsos MORI ministar Rishi Sunak mogao bi biti sljedeći britanski premijer ako Boris Johnson bude primoran napustiti tu poziciju zbog aktualnih skandala.

Anketa Ipsos MORI, provedena za Evening Standard između 19. i 25. siječnja, pokazuje da je Sunak značajno poboljšao svoje rezultate u studenom i da je na vrhu liste „potencijalnih alternativnih konzervativnih premijera”.

„Gledajući potencijalne alternativne konzervativne premijere, Rishi Sunak daje najbolje rezultate s 33% potpore. To je također napredak u posljednjih nekoliko mjeseci, iako ne tako snažan kao što je bio njegov rejting ranije tijekom pandemije”, stoji u izvješću.

Zanimljivo je da su Sunakove brojke vrlo bliske vođi oporbe, laburisti Keiru Starmeru, s 32% ispitanika koji se slažu da bi Starmer mogao postati dobar premijer.

Boris Johnson je, unatoč svom pritisku zbog svog navodnog sudjelovanja na zabavama u Downing Streetu u vrijeme pandemije, uspio zadržati treće mjesto, zahvaljujući podršci 23% od 1059 ispitanika. Međutim, loša vijest za Johnsona je činjenica da čak 64% sudionika ankete ne misli da on ima „ono što je potrebno da bi bio dobar premijer”.

Ministar zdravstva Sajid Javid dijeli treće mjesto s Johnsonom, s tim da manji postotak ispitanih ima negativno mišljenje o njemu.

Ipak, za pristaše Konzervativne stranke, Johnson ostaje najpopularniji s velikom prednošću: 63% vjeruje da ima sve kvalitete potrebne za najviši posao (12 postotnih bodova ispred Sunaka), dok samo 25% ima suprotno mišljenje.