Afrička djeca prodaju se na prisilni rad za bogate obitelji u Nigeriji na osnovu lažnih obećanja o školovanju, dok se žene diljem svijeta prodaju kako bi se prostituirale ili se držale u službenom ropstvu.

Jedna od djevojčicapo imenu Blessing imala je samo šest godina kad je njena majka ugovorila njen rad kao sluge obitelji u nigerijskom gradu Abuji, uz obećanje da će je tamo pohađati školu, piše Daily Mail.

Kako svijet obilježava 400 godina od kada su u Sjevernu Ameriku stigli prvi zabilježeni afrički robovi, ropstvo je u Africi i dalje vrlo učestalo.


Arapska trgovina robljem i robovlasništvo u Africi


Procjenjuje se da je više od 40 milijuna ljudi izloženo prisilnom radu, prisilnim brakovima ili drugim oblicima seksualnog iskorištavanja, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

Afrika ima najveću rasprostranjenost ropstva, s više od sedam žrtava na svakih 1.000 ljudi, pokazalo je izvješće grupe za ljudska prava Walk Free Foundation i Međunarodnog ureda rada za 2017. godinu.


Nepoznate činjenice o ropstvu u Americi


Izvještaj definira ropstvo kao „situacije iskorištavanja koje osoba ne može odbiti ili napustiti zbog prijetnji, nasilja, prisile, obmane i/ili zlouporabe vlasti“.

Trgovina seksualnim radnicama, od kojih su mnoge prevarene misleći kako će se zaposliti radeći nešto drugo, jedan je od najrasprostranjenijih i najzloglasnijih oblika suvremenog ropstva.

Odredište mnogih afričkih ropkinja je Europa. Mnoge se na putu prema Europi nađu u pritvorima i na prisilnom radu u Libiji, a neke se prodaju na tržnicama robova identičnim onima prije 400 godina.


Nigerijski trgovci robljem prodali između 20.000 i 45.000 svojih sugrađanki u Mali