Čak 78 posto studenata koji se identificiraju kao transrodne ili slične spolno dezorijentirane osobe ispunjava kriterije za barem jedan mentalni poremećaj, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Boston.

U intervjuu novinskoj agenciji Reuters, Sarah Ketchen Lipson iz Škole za javno zdravstvo sa Sveučilišta u Bostonu otkrila je da su podaci istraživanja Studije zdravog uma 2015. – 2017. pokazali da studenti „rodnih manjina“ imaju četiri puta veću vjerojatnost da će patiti od najmanje jednog mentalnog poremećaja u odnosu na kolege koji svoju spolnu orijentaciju povezuju s biološkim spolom.

Ovo je ključno vrijeme za rješavanje problema mentalnog zdravlja studenata i često susrećemo simptome učenika. To je posebno važno za studente koji se identificiraju kao ne-binarni, transrodni ili genderqueer“, predložila je.

Ono što iznenađuje je veličina nejednakosti [u ishodima mentalnog zdravlja], a dosljednost svih pokazatelja tjera vas da odstupite i zastanete“, rekla je Lipson novinskoj agenciji.

Radim s ovim nizom podataka već 10 godina, navikla sam na brojeve … rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja raste“, rekla je.

Gotovo 60 posto spolno dezorijentiranih studenata ima problema s depresijom, navodi studija, a više od trećine njih reklo je da je ozbiljno razmatralo samoubojstvo kao mogućnost.

Konkretno, transrodni studenti imali su visoku stopu pokušaja samoubojstava – veću od svih ostalih „rodnih manjina“.

Istraživanje je pokazalo i da studenti prirodne spolne orijentacije u 45 posto slučajeva ispunjavaju kriterije za mentalne poremećaje. Rasprostranjenost depresije među njima je oko 30 posto, što i dalje nije zanemarivo.