Jevgenij Viktorovič Prigožin ruski je oligarh i vođa plaćenika, a dugo vremena bio je bliski čovjek od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina sve dok nije pokrenuo navodni državni udar u lipnju 2023. Nekada osuđenik u Sovjetskom Savezu, Prigožin sada kontrolira mrežu utjecajnih kompanija, uključujući paravojnu tvrtku Wagner.

Prigožin je rođen i odrastao u Lenjingradu (danas Sankt Peterburg) u Sovjetskom Savezu 1. lipnja 1961. od majke Violette Prigožine. Otac mu je rano umro, otac i očuh bili su židovskog podrijetla.

U studenom 1979. Prigožin je uhvaćen u krađi i osuđen je na uvjetnu kaznu. Dvije godine kasnije, 1981., ponovno je uhvaćen u krađi i osuđen na dvanaest godina zatvora zbog pljačke, prijevare i uvlačenja maloljetnika u kriminal. On i nekoliko suučesnika osuđeni su za pljačke stanova u elitnim četvrtima. Pomilovan je 1988., a pušten je 1990. Ukupno je u zatvoru proveo devet godina.

Nakon izlaska iz zatvora 1990. Prigožin je počeo prodavati brzu hranu u Lenjingradu. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Prigožin je slijedio poduzetnički duh vremena i osnovao ili se uključio u mnoge nove poslove.

Od 1991. do 1997. Prigožin je bio intenzivno uključen u trgovinu mješovitom robom. Postao je dioničar i upravitelj Contrasta, prvog lanca trgovina mješovitom robom u Sankt Peterburgu koji je osnovao njegov bivši školski kolega Boris Spektor.

Otprilike u isto vrijeme Prigožin se uključio u kockarski posao. Spektor i Igor Gorbenko doveli su Prigožina na mjesto izvršnog direktora tvrtke Spectrum CJSC, koja je osnovala prve kockarnice u Sankt Peterburgu.

Godine 1995. Prigozhin je također ušao u restoranski posao. Tijekom 2000-ih Prigožin se zbližio s Vladimirom Putinom. Do 2003. godine napušta poslovne partnere i osniva vlastite samostalne restorane. Naime, jedna od Prigožinovih tvrtki, Concord Catering, počela je dobivati brojne državne ugovore. Dobio je stotine milijuna vrijedne državne ugovore za prehranu školske djece i državnih službenika. Godine 2012. dobio je ugovor za isporuku obroka ruskoj vojsci vrijedan 1,2 milijarde američkih dolara tijekom jedne godine.

Prigozhin je osnivač kontroverzne privatne vojne tvrtke Wagner Group, povezane s Kremljem. 26. rujna 2022. Prigožin je izjavio da je osnovao Wagnerovu grupu posebno za potporu ruskim snagama u ratu u Donbasu, u svibnju 2014. Od tada su se njihove aktivnosti proširile na mnoge regije u Africi i na Bliskom istoku. Wagner je također odigrao značajnu ulogu tijekom i prije ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Privatna vojna tvrtka Wagner je ruska paravojna organizacija, smatra se privatnom vojnom tvrtkom, mrežom plaćenika i de facto privatnom vojskom Jevgenija Prigožina. Djeluje kao podrška ruskim interesima, dobiva opremu od ruskog Ministarstva obrane i koristila je instalacije Ministarstva obrane za obuku.

Prije lipnja 2023. naširoko se spekuliralo da je Wagnerovu skupinu koristila ruska vlada kako bi omogućila uvjerljivo poricanje i zamaglila stvarne žrtve i financijske troškove ruskih stranih intervencija.

Tijekom 2018. Prigožin je uspostavio brojne interese u Africi putem Wagner grupe i približno 100-200 političkih konzultanata. Bio je angažiran u zemljama kao što su Madagaskar, Srednjoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Angola, Senegal, Ruanda, Sudan, Libija, Gvineja, Gvineja Bisau, Zambija, Zimbabve, Kenija, Kamerun, Obala Bjelokosti, Mozambik, Nigerija, Čad, Južni Sudan i Južna Afrika.

Prigožin je oženjen Ljubov Valentinovnom Prigožinom, farmaceutkom i poslovnom ženom, koja je vlasnica mreže butika poznatih kao Muzej čokolade u Sankt Peterburgu.

Prigožinov sukob s ruskim vlastima, a ponajprije s vojnim vrhom, započeo je u proljeće 2023. godine uoči krvavih borbi za ukrajinski grad Bakhmut, gdje je grupa Wagner iznijela najveće žrtve s ciljem osvajanja grada. Prigožin, koji je cijelo vrijeme bio na terenu sa svojim borcima, učestalo je optuživao rusko ministarstvo obrane za sabotiranje vojnih napora i nedovoljnu iskoruku oprema i naoružanjem.

U videu objavljenom 23. lipnja 2023. Prigožin je rekao da su opravdanja ruske vlade za rusku invaziju na Ukrajinu utemeljena na lažima. Optužio je rusko ministarstvo obrane pod Šojguovim vodstvom da “pokušava prevariti društvo i predsjednika i reći nam kako je došlo do lude agresije iz Ukrajine i da nas planiraju napasti s cijelim NATO-om”.

Dana 23. lipnja 2023., Prigožin je ustvrdio da su redovne ruske oružane snage pokrenule raketne napade na Wagnerove snage, ubivši veliki broj njegovih vojnika.

Protiv Prigožina je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) podnijela kaznenu prijavu zbog poticanja na oružanu pobunu. Wagner se nakon toga povukao iz Ukrajine, zauzeo ruski grad Rostov na Donu i krenuo prema Moskvi. Prigožin je pokrenuo pobunu protiv ruskog vojnog vrha i najavio premještanje svojih snaga u Rusiju.

Optužbe su odbačene i Wagner je prekinuo svoj marš na Moskvu nakon razgovora između Prigožina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Kao dio sporazuma, Prigožin se preselio u Bjelorusiju, a Wagnerove trupe vratile su se u Ukrajinu.