Tko su kandidati za novog britanskog premijera?

Foto: Victoria Jones

Konzervativni zastupnici završili su u utorak četvrti krug glasovanja u natjecanju za vodstvo stranke. Bivši ministar za jednakost Kemi Badenoch je eliminirana, a bivši kancelar Rishi Sunak vodi u utrci za zamjenu premijera Borisa Johnsona, a slijede ga ministrica trgovine Penny Mordaunt i ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

U četvrtom krugu glasovanja Sunak je dobio 118 glasova, jedan do automatskog uključivanja u konačno međusobno natjecanje za vodstvo Torijevske stranke. Mordaunt je dobila 92 glasa, a Truss 86. S 59 glasova, Badenoch je dobila najniži rezultat i zbog toga je izbačena iz natjecanja.

357 stranačkih zastupnika održat će posljednje glasovanje u srijedu, nakon čega će oko 150.000 članova diljem zemlje sudjelovati u glasovanju poštom kako bi izabrali konačnog pobjednika. Pobjednik će preuzeti dužnost čelnika Konzervativne stranke i postati premijer Velike Britanije u rujnu, budući da je Johnsonu u ponedjeljak izglasano povjerenje čime se jamči da će do tada ostati na dužnosti.

Badenoch je bila gorljivi zagovornik Brexita. Tijekom svoje kampanje svoje je protivnike nazivala članovima “liberalnog krila Konzervativne stranke”.

Predvodnik ovih protivnika je Sunak, koji se pozicionirao kao glas fiskalne razboritosti i jedini kandidat koji ne obećava smanjenje poreza. Mordaunt i Truss obećale su smanjenje poreza, a članovi stranke su ih kritizirali: Truss zbog svog protivljenja glasovanju o izlasku iz Europske Unije 2016., a Mordaunt zbog svojih liberalnih stajališta.

Sva tri kandidata podržavaju naoružavanje Ukrajine, a Truss se posljednjih mjeseci pokazala kao jedan od najglasnijih antiruskih glasova u Europi. Ministrica vanjskih poslova obećala je u nedavnom novinskom komentaru da će nanijeti “stvarnu bol Putinu i Kremlju” ako bude izabrana, a u utorak ujutro izjavila je da će povisiti potrošnju britanske obrane na 3% BDP-a, daleko više od traženih 2% od strane NATO-a.

Mordaunt, koja je kratko bila ministrica obrane 2019., rekla je prošli tjedan da će se, iako će povećati vojnu potrošnju, suzdržati od navođenja brojki tijekom natjecanja za vodstvo.

Autor: Ivica Mandekić