Ministarstvo turizma nepalske vlade nedavno je objavilo kako je tijekom dotadašnjeg dijela akcije čišćenja Mt. Everesta prikupljeno tri tone otpada. Članovi tima sudjeluju u akciji koja će trajati 45 dana s ciljem uklanjanja najmanje 10 tona otpada.

Dandu Raj Ghimire, generalni direktor nepalskog Ureda za turizam, izvijestio je na tiskovnoj konferencije da je u akciji čišćenja Mt. Everesta, koju predvodi ruralna općina Khumbu Pasanglhamu Solukhumbu, već prikupljeno gotovo trećinu od zacrtanih 10.000 kilograma otpada. Akcija je započela 14. travnja, prenosi Sputnik.

U okviru ove kampanje prikupit ćemo oko 5.000 kilograma smeća iz područja u baznom logoru, dok će 2.000 kilograma smeća biti prikupljeno iz regije Južni Col, a oko 3.000 kilograma bit će prikupljeno iz kampa II i područja logora III,“ navodi Ghimire.

On procjenjuje da će kampanja koštati oko 23 milijuna nepalskih rupija (oko 185.000 eura).

Akcija je započela u vrijeme kada je nepalska strana Everesta zabilježila rekordnih 802 uspona, koji su uz prethodne uspone rezultirali velikom količinom biorazgradivog i nerazgradivog otpada razbacanog po planini.

Naš cilj je izvući što je moguće više otpada s Everesta kako bismo vratili slavu planini,“ kazao je Ghimire.

Prema Odjelu za turizam, 2000 kilograma smeća prevezeno je na odlagalište Okhaldhunga, dok je ostali dio prevezen u nepalski glavni grad Kathmandu vojnim helikopterima.

Društvena organizacija Blue Waste to Value bit će zadužena za pravilno recikliranje otpada koji ne završi na odlagalištima.

Osim čišćenja smeća, u prva dva tjedna akcije pronađena su najmanje četiri tijela mrtvih penjača. Znanstvenici pripisuju porast otkrića leševa nedavnom otapanju ledenjaka koji su nekada pokrivali mrtva tijela.

Nepalski dužnosnici kažu da će leševi onih koji su pronađeni na planini biti pregledani i podvrgnuti kremiranju ako su neidentificirani.

Sve na Everestu, osim stijena i snijega, bit će vraćeno“, istaknula je na konferenciji Tika Ram Gurung, tajnica Nepalskog udruženja planinara. „Cilj je poslati poruku bismo ovu planinu trebali održati čistom.