Tony Blair predlaže obvezno cijepljenje djece i uvođenje COVID propusnica

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je da bi britanska vlada trebala početi cijepiti djecu jasličke dobi i početi uvoditi putovnice za cjepivo kako bi se navodno spriječilo ponovno zatvaranje tijekom zimskih mjeseci.

U predgovoru izvješća o koronavirusu Instituta Tony Blair, koji je od početka pandemije pokušavao usmjeriti donošenje odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu i svijetu, bivši premijer je tvrdio da djeca postaju značajan izvor širenja virusa.

Iako vladin Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) nije preporučio cijepljenje djece zbog zdravstvenih razloga, vlada premijera Borisa Johnsona odlučila je nastaviti s cijepljenjem djece starije od 12 godina.

Bivši premijer otišao je korak dalje tvrdeći da bi vlada sada trebala pokušati početi cijepiti djecu mlađu od 12 godina, pa čak i one jasličke dobi.

Vlada bi trebala poduzeti hitne korake da razmotri i cijepljenje djece mlađe od 12 godina. Dokazi pokazuju da mala djeca, osobito ona u jaslicama, prenose virus i dovode rizične skupine u opasnost“, ustvrdio je Blair.

Izvješće iz njegove organizacije nadalje je kazalo: „Pažljivo razmatranje podataka za donošenje ovih odluka bitno je i ne može se žuriti. Stoga je važno da vlada sada usmjeri pozornost na istraživanje može li se cijepljenje proširiti i na djecu mlađu od 12 godina kako bi se dodatno smanjio prijenos u školama, između male djece i kod kuće.

Blair je također pozvao vladu da uvede putovnice za cjepivo kako bi usporila širenje virusa i pritisnula ljude da uzmu cjepivo.

COVID propusnica, koja prikazuje i brzo testiranje i status cjepiva, značila bi da bi se, čak i s većim brojem slučajeva, osoba bez virusa mogla slobodno kretati u javnosti“, napisao je Blair.

Ovaj korak, zajedno s daljnjim mjerama poput nošenja maski, potrebno je hitno poduzeti kako bi se gospodarstvu dalo samopouzdanje da je izbjegavanje daljnjih blokada više od težnje, ali je i ostvarivo“, dodao je.