Drugi po veličini grad u Njemačkoj, Hamburg, poručio je svojim stanovnicima da se pripreme za redukciju grijanja tijekom naredne jeseni i zime.

Iz tvrtke koja upravlja javnim grijanjem, došlo je upozorenje građanima, da će kada sezona grijanja počne u jesen, moći podići grijanje samo na 17 stupnja Celzija između 23 sata i 6 ujutro.

U priopćenju od četvrtka, Vonovia je rekla da je ovaj potez namijenjen uštedi energije i plina tijekom trenutne krize. Tvrtka je dodala da promjena neće utjecati na dnevne temperature i da pristup toploj vodi neće biti pogođen, što znači da se stanari mogu prati i tuširati kao i obično.

Radnici će modificirati sustav grijanja tijekom redovnog održavanja, a očekuje se da će uštedjeti oko 8% na troškovima grijanja nakon što promjena stupi na snagu.

Najava dolazi nakon što se pokazalo da je stambena zadruga u Saskoj poduzela drastične korake kako bi smanjila potrošnju energije u svojim zgradama – uključujući isključivanje tople vode na nekoliko sati dnevno.

Taj potez znači da se stanari stambene zadruge Dippoldiswalde mogu tuširati toplom vodom samo rano ujutro i kasno poslijepodne radnim danima. Sustavi grijanja također bi trebali ostati isključeni do rujna.

U međuvremenu, njemačka Savezna mrežna agencija zalaže se za promjenu zakonskih minimalnih temperatura za stanare – a predsjednik Klaus Müller rekao je prošlog mjeseca za Rheinische Post da bi se stanari trebali suočiti s pritiskom da smanje potrošnju energije prije zime.

“U zakonu o stanarskom pravu postoje odredbe prema kojima stanodavac mora postaviti sustav grijanja tako da se postigne minimalna temperatura između 20 i 22°C”, rekao je i dodao “Država bi mogla privremeno sniziti specifikacije za stanodavce. Razgovaramo ovo s političarima.”

Trenutačno zakonska minimalna temperatura je trenutno 16-17C noću, a 20-22C (68-71.6F) danju.