Japanski proizvođač automobila Toyota započeo je s testiranjem automobila koji bi na krovu imali solarne ćelije preko kojih bi se vršilo punjenje baterija tijekom vožnje.

Toyota je prethodno testirala solarne ćelije na modelu Prius PHV (pilotsko vozilo koje je bilo dostupno samo u Japanu). Na temelju određenog uspjeha u pokušaju dizajniranja samopunećeg električnog automobila, Toyota surađuje s tvrtkom za elektroniku Sharp i japanskom nacionalnom istraživačkom organizacijom New Energy and Industrial Technology Development (NEDO) kako bi tražili nove inovacije s tom tehnologijom, piše Digital Journal.

Prototip automobilskih solarnih ćelija navodno uspijeva pretvoriti 34 posto solarne energije u električnu. Smatra se da je to dovoljno za punjenje akumulatora u automobilu tijekom vožnje. Te su ćelije debele samo 0,03 milimetra, ali mogu isporučiti oko 860 W snage. Ako inženjeri nastave postizati inkrementalna poboljšanja, tada automobil koji se potpuno samonadopunjava možda neće biti nedostižan.

Uz najnoviji demonstracijski model tehnologija može osigurati do 44,5 kilometara dodatnog raspona dnevno, dok je automobil parkiran na sunčanom području. Osim toga, tijekom vožnje solarna tehnologija može osigurati snagu za daljnjih 56,3 km. Ova dodatna snaga može se preusmjeriti na sustav vožnje ili na sustav pomoćnih akumulatora (koji se nalazi na ploči za upravljanje klima uređajima, navigacijskim i drugim pomoćnim značajkama). Iako je ovo hvatanje snage korisno, još uvijek je daleko od napajanja automobila za dalje putovanje.

Testiranje Toyotinog solarnog automobilom sljedeće generacije trebalo bi početi na javnim cestama u Japanu krajem srpnja 2019. godine; međutim, nema naznaka kada se očekuje proizvodnja komercijalnog vozila.