Izvor: Agroklub

Prošle godine u Novoj Gradiški otvoren je prvi „Slavonski dućan“ koji odiše prošlim vremenima, slavonskom tradicijom i mirisom brojnih prehrambenih delicija.

„Slavonski dućan“ smješten je do Turističke zajednice Nove Gradiške, a u njemu se mogu pronaći proizvodi čak 55 lokalnih OPG-ova: sireva, meda, suhomesnatih proizvoda, voćnih namaza, tjestenina, ali i tradicionalnih odjevnih predmeta ukrašenih poznatim motivima, prenosi Agroklub.

Voditelj ovog interesantnog dućana je Milan Rosić koji je objasnio kako je ideja za njegovo otvaranje došla nakon osnivanja Zajednice proizvođača novogradiškog kraja, prije dvije godine.

Osnivanje zajednice podržao je sam grad Nova Gradiška, a u njemu je sudjelovalo još šest okolnih općina – Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Davor i Okučani.

U početku je bilo angažirano 20-ak dobavljača iz četiri slavonske županije, ali se ta brojka popela na njih 55, od čega je 30 posto OPG-ova, a ostalo su obrti. Rosić ističe kako je otvaranje dućana potaklo i osnivanja novih OPG-ova.

U prvoj godini rada, Slavonski dućan zaslužan je za otvaranje desetak novih OPG-ova i nekoliko kućnih radinosti,“ govori Rosić pohvalivši se kako prodaja ide vrlo dobro i da su kupci mahom strani turisti iz Engleske, Italije, Francuske i Japana.

Pored stranaca koji su zadivljeni tradicijskim odjevnim predmetima, najčešći kupci su i Hrvati koji rade u inozemstvu, a koji su uglavnom orijentirani na hranu i pića.

Svi oni željni suradnje s dućanom imaju otvorena vrata jer su u dućanu uvijek spremni na suradnju i proširenje ponude.

Princip suradnje je takav da se po sklapanju ugovora o suradnji u dućanu izlože proizvodi, a na kraju mjeseca svakom dobavljaču šalje se izvještaj s jasnim podacima o prodaji. Nakon toga slijedi uplata za prodane proizvode, što dosad odlično funkcionira.

U skoroj budućnosti planira se otvoriti i mjesto za degustiranje proizvoda prije njihove kupnje.