Tradicionalni običaj mlaćenja lutke Jude Iškariotskog u Poljskoj proglašen – antisemitskim (VIDEO)

Ipak je riječ o narodu sa „specijalnim statusom“.

Svjetski židovski kongres (WJC) proglasio je „antisemitskom“ višestoljetnu tradiciju koja se pred Uskrs održava u malom poljskom gradu Pruchnik, a koja uključuje premlaćivanje i spaljivanje lutke Jude Iškariotskog, izdajnika Isusa Krista prema pisanju Biblije.

Videozapis koji prikazuje ovogodišnju proslavu lokalne tradicije u Poljskoj objavljen je na na stranici lokalnog informativnog portala Ekspress i privukao je međunarodnu pozornost zbog samo jednog detalja.

Židovi su duboko uznemireni ovim groznim oživljavanjem srednjovjekovnog antisemitizma koji je doveo do nezamislivog nasilja i patnje,“ izjavio je izvršni direktor Robert Singer. „Možemo se samo nadati da će Crkva i druge institucije učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi prevladale te strašne predrasude koje predstavljaju mrlju poljskog imena.

Neobičan obred „judaszki“ ili „suđenje Judi“ uskršnji je običaj grada Pruchnik u jugoistočnoj Poljskoj, koji ima oko 3500 stanovnika. Taj običaj datira najkasnije iz 18. stoljeća, a provodi se na Veliki četvrtak i Veliki petak.

Lutka ispunjena slamom predstavlja Judu, a paranoičnim očima izgleda kao karikatura židovske osobe s dugim nosom. Lutka se na Veliki četvrtak vješa pored mjesne crkve i tamo ostaje preko noći.

Na Veliki petak se održava lažno suđenje, nakon čega mještani vuku lutku po ulicama dok djeca trče za njom i tuku je dugačkim štapovima koji predstavljaju 30 srebrnih dukata. Lutku Jude se zatim raskomada i spali, dok se njezini ostaci bacaju u lokalnu rijeku Mleczku.

Tradicija je bila prakticirana i u drugim dijelovima Poljske, ali je Katolička crkva naposljetku to zabranila jer je navodno poticala protu-židovsko nasilje, navodi putnički vodič Poljske turističke organizacije. Verzija održana u Pruchniku jedini je događaj koji zadržan.

Skupina boraca za prava životinja tuži policiju jer nije spriječila bizarni ritual povodom židovskog blagdana