Transhumanizam: U deset godina, polovica Amerikanaca će imati implantirane čipove

BKADRA Star Trek : First Contact

BKADRA Star Trek : First Contact

Prošlog tjedna u javnosti se pojavila informacija da su dužnosnici američke mornarice održali razgovor sa Zoltanom Istvanom iz Transhumanističke političke stranke, koji se također kandidira i za američkog predsjednika.

On se zalaže za ugradnju tehnologije u ljudska bića, uključujući mikročipove, koji bi poboljšali rad mozga ili pojačali fizičke sposobnosti. Istvan i sam ima ugrađen mikročip u svojoj ruci kojim šalje SMS poruke i pali automobil.

Kazao je kako je američka mornarica htjela s njim porazgovarati o mogućnostima implantiranja čipova opremljenih GPS-om, te tvrdi kako će u budućnosti dosta ljudi htjeti ugraditi čipove.

Ne bih se iznenadio ako unutar deset godina polovica Amerikanaca bude imala nekakav implantat, jer, realno gledajući, implantat može smanjiti veličinu vašeg novčanika ili bilo čega što nosite u svojoj torbi za oko 30 do 40 posto“, tvrdi Istvan.

Američka mornarica zainteresirana je za implantate jer žele znati gdje se njihovi vojnici nalaze na bojištu, a nije uvijek prigodno imati lokator oko zapešća ili zakačen za odjeću“.

Tehnologija bi mogla omogućiti da lokator nastavi funkcionirati i nakon što je vojnik ranjen ili zarobljen od strane neprijatelja. No postoje i sigurnosni razlozi koji brinu mornaricu. Imamo civile, koji stupaju u vojsku, hoćete li nekog takvog novaka odmah opremiti čipom, ne bi li tu ipak trebale postojati nekakve sigurnosne provjere? Vidite, čipiranje je danas popularno, ja na primjer imam čip u ruci.

Ideja kombiniranja čovjeka i stroja je zasigurno nešto što svaku normalnu osobu ne može ostaviti ravnodušnom. Ponajprije, mislim da to nije moguće bez uzrokovanja priholoških poremećaja u većini ljudi. Nadalje, ne znam niti koja bi bila svrha toga, jer ne mogu zamisliti na koji bi to način poboljšalo ljudske osjećaje ili ljudsku sreću, koji su ključni za međuljudske odnose i ljudsku kreativnost.

Izvor: Sputnik